Duurzaamheidsplein; een geolied bedrijf (nieuwsblad De Sleutel)

Aan de Maaskade werd twee weken geleden het zogeheten Duurzaamheidsplein feestelijk geopend. Daarmee zijn de Kringloopwinkel, de milieustraat en de demontagehal nog intensiever gaan samenwerken. Even wennen voor de vaste bezoekers, maar ook makkelijker, want wie wil inleveren bij het stortbordes én bij de kringloop kan nu in één moeite doorrijden. Bij de toegangspoort wordt bepaald welke goederen kunnen worden afgegeven bij de Kringloop en welke spullen naar de demontagehal moeten. Eventueel restafval gaat dan in de milieustraat naar een van de 32 containers om daar verder uitgeselecteerd te worden.
OSS – De realisatie van het Duurzaamheidsplein heeft 9 maanden geduurd en kostte ruim 2 miljoen euro. Al wandelend door de innamehal en de ruimtes waar de aangeboden goederen voor de Kringloopwinkel worden verwerkt toont directeur Jos Canton van het Kringloopbedrijf zich een tevreden man. Hij vertelt: “Met de nieuwe opzet verwachten we 30 procent meer verkoopbare spullen uit het aanbod te halen dan voorheen. Het doel is dat er zo min mogelijk afval in de containers terecht komt. Het streven van de regering is om in 2030 in Nederland geen restafval meer te hebben. In Oss lopen we op dit vlak voorop.”
Nagedacht over de inrichting
Eenmaal buiten gekomen lopen we over het stortbordes waar auto’s pas oprijden als er nog spullen zijn die echt niet kunnen worden hergebruikt. Hier zwaait Leo Janssen als hoofd van de milieustraat de scepter. Jos Canton en hij hebben dagelijks overleg om van het Duurzaamheidsplein een geolied bedrijf te maken. Het stortbordes is ruim opgezet, er is éénrichtingsverkeer en verkeerslichten regelen een veilige doorgang. Weer terug in de kantoorruimte op de eerste verdieping van het Kringloopbedrijf heb je een mooi uitzicht over de ook deze middag druk beklante Kringloopwinkel.
‘Elke dag is anders’
Jos Canton vervolgt: “Wat ik ook heel mooi vind is dat we hier alleen mensen hebben werken met een arbeidsbeperking.” Een van hen is Robert Ouwens (57) uit Berghem die sinds 7 jaar bij de Kringloopwinkel werkt. Robert vertelt: “Ik heb heel lang zwaar werk gedaan in het reguliere bedrijfsleven totdat het door fysiek ongemak niet meer ging. Ik werk hier heel graag. Het is leuk om met de klanten om te gaan, de prijzen te bepalen en de spullen te verkopen. Ik leer nog iedere dag bij, het is heel gevarieerd werk en elke dag is anders. De weken vliegen voorbij. Per dag hebben we hier gemiddeld 400 klanten die iets kopen en op de zaterdagen nog meer.”
“Bij de inname selecteer ik samen met een collega de ingebrachte goederen”, vertelt Robert verder. “Voor het prijzen van de spullen heb ik cursussen gevolgd en dan hebben we natuurlijk altijd nog internet om iets op te zoeken. Inmiddels weet ik wel wat antiek, ivoor, porselein, keramiek enzovoort moeten opbrengen. Er worden hier zoveel mooie spullen aangeboden. Je snapt soms niet dat mensen het wegdoen. Gewoon zonde. Soms krijgen we ook wel spullen van failliete winkels. Ik werk hier in een fijn team. We begrijpen elkaar en werken goed samen. Ik hoop nog eens promotie te maken en bijvoorbeeld afdelingsleider te worden. Maar ik ga hier sowieso mijn pensioen halen.”

duurzaamheidsplein krijgt nieuwe vorm

Met ingang van maandag 1 april is er een hoop veranderd bij het kringloopbedrijf. Wij zijn nu een onderdeel van het duurzaamheidsplein. Het kringloopbedrijf heeft een nieuwe hal in gebruik genomen en de afgifte van goederen vindt op een andere manier plaats.

Bij de toegang van het duurzaamheidsplein wordt meteen gekeken waar u uw goederen/afval af kunt geven of storten.
Voor het afgeven van bruikbare goederen bij het kringloopbedrijf stopt u bij het eerste loket. Daar worden uw goederen in ontvangst genomen en de grof sortering gedaan. Bij grof sortering wordt geselecteerd of het product compleet is, niet kapot is, niet te vies is en niet te beschadigd is. Na deze sortering gaan de goederen naar de fijnsortering, demontagehal, vuilstort of rechtstreeks naar de winkel.

gesloten tijdens feestdag

Op donderdag 30 mei Hemelvaartsdag zijn onze vestigingen gesloten

Acties en thema's

Hele maand mei
Actie; alle bestek (mes, vork en lepel) 6 voor € 1,00
(vestiging Oss)

Thema; originele cadeautjes
(vestiging Bernheze)

Actie; bloempotten en riet 1 + 1 (goedkoopste) gratis
(vestiging Oss en Bernheze)

Actie; boeken met rode stickers 5 voor € 2,00
(vestiging Oss en Bernheze)

Actie; alle dvd’s 5 voor € 2,00
(vestiging Bernheze)

Actie; alle (hand)tassen en koffers voor de helft van de prijs
(vestiging Bernheze)

Actie; al het glaswerk (o.a. drinkglazen en schalen) 1 + 1 (goedkoopste) gratis
(vestiging Bernheze)

Vanaf 20 mei
Actie; gekleurd glas 1 + 1 (goedkoopste) gratis
(vestiging Oss)

Vanaf 27 mei
Actie; knikkers, handpoppen en loombandjes 50% korting
(vestiging Oss)

20 mei t/m 25 mei op de textielafdeling alle mintkleurige prijskaartjes 50% korting
(vestiging Oss en Bernheze)