Onze medewerkers

De mensen bij Kringloopbedrijven Maasland

“We houden hier meer rekening met elkaar”

Marjo van Thiel, vrijwilligster in Heesch

Een handige duizendpoot, maar vooral een mensenmens.

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen aan u voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker.

Deze keer Marjo van Thiel, vrijwilligster bij de vestiging in Heesch.

Marjo is een echte doener. Iemand die niet op de bank kan blijven zitten, maar iets omhanden moet hebben. Het gevolg is dat ze van vele markten thuis is. Sinds een jaar of vijf is Marjo vrijwilligster bij de vestiging in Heesch. Met de Mode Vakschool als waardevolle bagage is Marjo vooral actief op de kledingafdeling. Als het nodig is worden de betere kledingstukken vakkundig hersteld. Net als kapotte naaimachines overigens! Maar Marjo doet veel meer. Niet alleen helpen in de verkoop, ook etaleren en aankleding van de winkel zijn een kolfje naar haar hand. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe gordijnen van de pashokjes, gemaakt van allerlei lappen denim.

Naast vrijwilligster bij het kringloopbedrijf is Marjo, met alle EHBO-diploma’s op zak, ook een gewaardeerd lid van het Oranje Kruis. In de regio is ze met name actief bij paardensportevenementen. Met trots kijkt ze terug op de vele mooie momenten als begeleidster van oorlogsveteranen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei in Wageningen en Den Haag.

Maar de grootste kracht van Marjo is wel haar vermogen om oprecht betrokken te zijn bij de ander. Niet alleen met een praatje, maar ook met raad en daad. Dat is meteen ook de reden waarom het vrijwilligerswerk bij Kringloopbedrijven Maasland zo goed bevalt. “We gaan hier heel vriendschappelijk met elkaar om. Dat is lang niet overal zo, weet ik uit ervaring. Maar hier is iedereen gelijk en werken we er samen voor, om van het kringloopbedrijf een succes te maken. Laatst ging één van de collega’s verhuizen. Tijdens zijn afscheid had hij toen voor iedereen een persoonlijke boodschap of herinnering. Dat zegt toch genoeg!”

Kringloopbedrijven Maasland

In de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd zamelt het kringloopbedrijf gebruikte goederen en kleding in. Bruikbare spullen worden gesorteerd en na eventuele reparatie te koop aangeboden in de winkels in Oss en Heesch. Het kringloopbedrijf heeft geen winstoogmerk; de opbrengsten worden gebruikt om mensen die om wat voor reden dan ook meer afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een baan, scholing of leerwerktraject aan te bieden in een veilige omgeving. Op deze manier draagt Kringloopbedrijven Maasland bij aan het sociale klimaat in de deelnemende gemeenten en bovendien wordt door het stimuleren van hergebruik een substantiële bijdrage geleverd aan het milieu.

Wil je ook vrijwilliger worden bij Kringloopbedrijven Maasland? Kijk dan voor meer informatie op kringloopbedrijfoss.nl of bel 0412 626 111.

Deze keer stellen wij u voor aan Daniëlle van Raamsdonk, die al 5 jaar werkzaam is bij het kringloopbedrijf.

Daniëlle is doof geboren ten gevolge van het syndroom van Waardenburg. Daniëlle hoort nog wel geluiden, maar kan mensen niet verstaan en is dus aangewezen op liplezen en gebarentaal. Een ander kenmerk van deze zeldzame aandoening is een pigment tekort op de huid en in het haar.
Dat mag dan een beperking zijn, Daniëlle is een intelligente en sportieve vrouw die zich hierdoor niet laat hinderen. Zo is reizen haar grootste hobby; vorig jaar zelfs naar Bali. Sinds 6 jaar is het zaalvoetbal verruild voor de mentale uitdaging van pokeren. Hier lijkt het handicap van niet te kunnen horen zelfs een voordeel te zij”n: “Ik kan me zo heel goed focussen op de lichaamstaal van mijn tegenspelers” verklaart Daniëlle met pretoogjes.

Na de Mavo en een MBO opleiding volgen met name administratieve banen bij verschillende werkgevers als gemeente Oss, ziekenhuis Sint Anna en Rabobank Bernheze. Sinds vijf jaar is Kringloopbedrijven Maasland de werkgeven van Daniëlle. “Ik mis soms wel het administratieve werk, maar ik heb nu veel meer afwisseling. Op de kledingafdeling doe ik zo’n beetje alle voorkomende werkzaamheden. Zelfs helpen in de winkel.” Naast die

afwisseling is de lagere werkdruk bij het kringloopbedrijf erg prettig. “We houden hier meer rekening met elkaar dan in een commercieel bedrijf. Dat zorgt voor een prettige werksfeer.”

Volgende stap in een nieuw leven

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen aan u voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker.
Deze keer Nour Hafez, vluchteling uit het door oorlog verscheurde Syrië.

In 2015 is Nour 19 jaar oud en studeert hij Business Administration in Damascus. Dan wordt hij opgeroepen om te dienen in het leger. Net als veel anderen wil Nour helemaal niet deelnemen aan deze oorlog die zijn land kapot maakt. Vluchten is uiteindelijk de enige manier om niet gedwongen te worden op landgenoten te schieten. Daarom verlaat hij 1 september 2015 het ouderlijk huis om zich na allerlei omzwervingen achttien dagen later te melden bij de politie in Eindhoven. Precies een jaar later krijgt Nour een verblijfsvergunning en mag hij zich vestigen in Oss.

 

De inburgeringscursus is pittig. Een jaar lang krijgt hij vijf dagen in de week les aan ROC De Leijgraaf. Na al het wachten eindelijk iets om zijn energie in te steken. Nour wil maar één ding; zo veel mogelijk leren en zo snel mogelijk aan de slag om zijn eigen geld te verdienen. Hij valt op door zijn positieve instelling. Uiteindelijk resulteert dat in een proefplaatsing bij Kringloopbedrijven Maasland: drie jaar nadat hij vluchtte voor de oorlog. Een oefening in geduld voor een jonge vent die iets wil maken van zijn leven.

Nour wil niet omkijken naar wat was, maar vooruit kijken naar wat mogelijk is. Bij het kringloopbedrijf krijgt hij de kans om de volgende stap te zetten in wat zijn nieuwe vaderland moet worden. Hier is hij helemaal “happy”. Met fijne collega’s waarbij hij zich thuis voelt. Inmiddels is Nour ook gestart met een nieuwe opleiding: verkoop en handel niveau 2. Best moeilijk als je de taal nog niet zo goed beheerst, maar met wat hulp en veel doorzettingsvermogen gaat het hem lukken: “zeker wete!”

Peter Guntlisbergen

Wij stellen u voor aan Meervoudig olympisch- en wereldkampioen Peter Guntlisbergen, die net een jaarcontract heeft gekregen.

Peter is 49 jaar en komt uit Oss. Hij is geboren met de gevolgen van een cerebrale parese. Voor Peter is het daardoor moeilijker om de bewegingen van de rechterkant van zijn lichaam uit te voeren en te controleren.

Als hij zijn verhaal vertelt, ontstaat het beeld van een aanpakker en een doorzetter. Kijk alleen al naar zijn arbeidsverleden. Vanaf het moment dat hij op zijn zestiende van school komt is hij direct gaan werken. Vorig jaar is hij voor het eerst in zijn leven een paar maanden werkloos geweest. Afgekeurd voor het fysiek zware werk dat hij door zijn handicap -na elf jaar(!)- niet meer aan kan. Gelukkig kan hij al snel bij het kringloopbedrijf aan de slag via een reïntegratietraject van het UWV. Met zijn inzet en positieve energie weet hij een contract bij Kringloopbedrijven Maasland af te dwingen.

Dat Peter een echte doorzetter is, blijkt ook uit zijn sportieve carrière. Zijn ouders zijn fanatieke korfballers en kleine Peter sport net zo fanatiek mee. “En als het even kon, lekker voetballen met vriendjes op het pleintje.” Tijdens een voetbaltoernooitje wordt hij gescout en bereikt uiteindelijk het nationale team. En met succes; de prijzenkast puilt letterlijk uit. Peter is maar liefst drievoudig paralympisch kampioen! De eerste titel wordt behaald in 1988 in Seoul, gevolgd door titels in Barcelona in ’92 en Atlanta in ’96. Daarnaast is hij tweevoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen! “Wat ik tekort kwam in techniek, kon ik compenseren met een ijzersterke conditie.”

Bij het kringloopbedrijf is Peter op zo’n beetje op alle afdelingen actief. “Ik spring daar waar nodig bij en zorg dat iedereen vooruit kan met ingezamelde spullen.” Het werk bij het kringloopbedrijf in Oss bevalt hem uitstekend. “Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog lang werken!”

Maurice van de Hogen

Dit is het verhaal van Maurice van de Hogen, die op het punt staat door te stromen naar een reguliere baan.

Maurice is 46 jaar en komt uit Nistelrode. Tien jaar geleden werd hij werkloos en kwam vervolgens niet meer aan de bak. Zoals zo vaak gebeurt, veranderde ook het ritme bij Maurice tot hij uiteindelijk nauwelijks nog de deur uit kwam. “Op donderdagmiddag ging ik als vrijwilliger nog naar de Ruilwinkel in Oss. Maar dat was het wel zo’n beetje.”

Een jaar geleden is Maurice via het UWV met een jobcoach aan de slag gegaan. Het eerste doel was om weer ritme op te doen en werkfit te worden. Zo kwam Kringloopbedrijven Maasland in beeld. De voorzichtige start van een middag in de week werd al snel uitgebreid. Intussen werkt hij al weer een hele tijd vier middagen bij Kringloopbedrijf Heesch plus natuurlijk de middag bij Ruilwinkel Oss.

Het verblijf van Maurice bij kringloop is een succesverhaal. En de opgaande lijn wordt doorgezet! Met zijn voorliefde voor werken met hout kan Maurice binnenkort op proef beginnen bij een timmerbedrijf in de regio. “Dankzij het werken bij Kringloop voel ik me weer een stuk fitter. Als het even kan, kom ik op de fiets naar het werk en in het magazijn ben je ook de hele tijd druk in de weer.”

Bij het timmerbedrijf begint Maurice voorlopig met twee ochtenden in de week. Helemaal afscheid nemen van het kringloopbedrijf wil hij nog niet; “Ik heb al gevraagd of ik de andere dagen gewoon hier kan blijven werken. Dan blijf ik lekker onder de mensen.”

Monique Sijtsema

Dit is het verhaal van Monique Sijtsema, die al 12 jaar als vrijwilligster werkzaam is bij het kringloopbedrijf.

Monique komt oorspronkelijk uit Den Haag en verhuist voor de liefde naar het gemoedelijker zuiden. Na jaren hard werken in de zorg wordt ze afgekeurd met de diagnose klassiek autisme. Tot overmaat van ramp volgt direct daarna een vervelende echtscheiding. Je kunt van minder van slag .

Met haar zus bezoekt ze wel eens een kringloopwinkel in Den Haag en later ook in Oss. Wat daar opvalt is de nette winkel en de ontspannen sfeer. Met steeds meer plezier gaat Monique er met regelmaat shoppen. Langzaam ontstaat het idee om te solliciteren als vrijwilliger, want thuis komen de muren op haar af. Vrijdag de dertiende in juli 2006 blijkt een geluksdag, want Monique begint in het kledingmagazijn in Oss. In deze gecontroleerde omgeving voelt ze zich op haar gemak met fijne collega’s op een werkplek waar ruimte is om jezelf te zijn.

In 2013 slaat het noodlot toe; een herseninfarct maakt het functioneren in de hectische samenleving nog lastiger. De kringloopwinkel in Oss is inmiddels ook flink gegroeid. Te groot voor Monique voor wie het nu extra moeilijk is en daardoor snel gespannen en angstig wordt.

Gelukkig opent Kringloopbedrijven Maasland een vestiging in Heesch en na een korte periode van gedwongen thuiszitten vormt Kringloopbedrijf Bernheze nu al weer vier jaar een veilige werkplek. Het gaat zo goed dat Monique inmiddels ook in de winkel en achter de kassa werkt. “Ik werk het liefst zo veel mogelijk. Niet alleen omdat het goed voor me is, maar ook omdat ik trots ben op het kringloopbedrijf en de mensen die hier werken. We hebben met z’n allen echt iets unieks neergezet.” Thuis in Rosmalen weten buren en kennissen ook van het vrijwilligerswerk van Monique: “Met enige regelmatig worden bij mij heel bruikbare spulletjes afgegeven om mee te nemen naar ‘mijn’ winkel.”

 

Ester Heljanan

Wij stellen u voor aan Esther Heljanan, die na een gedwongen werkeloosheid van enkele jaren graag weer aan de slag wil.

Via de participatiewet komt Esther bij Kringloopbedrijven Maasland. Esther weet heel goed wat ze wil. En ook dat ze er zelf verantwoordelijk voor is om dat doel te bereiken. Aan inzet dan ook geen gebrek; “Ik ben nooit klaar met mijn werk. Er is altijd nog iets te doen.”

Na een korte inwerkperiode bij de vestiging in Oss stroomt Esther door naar de kledingafdeling in Heesch. Alles verloopt voorspoedig: “Het kringloopbedrijf is een prima plek om weer te wennen aan werken. Je krijgt hier vertrouwen en steun. Dat is heel goed voor je motivatie.” Tegen het einde van het gemeentelijk traject gaat Esther dan ook ijverig op zoek naar een baan. Alle winkels in Heesch en Uden krijgen persoonlijk een brief overhandigd met een open sollicitatie. Maar ondanks alle inspanningen is het resultaat nihil.

Intussen zien ze bij Kringloop Bernheze met lede ogen aan dat een fijne collega moet vertrekken, zonder dat er een goed vervolg voor haar is. Alle gezamenlijke inspanningen en goede wil lijken zo verloren te gaan als Ester noodgedwongen weer een beroep zou moeten doen op de gemeente. Samen met de verantwoordelijke wethouders Rien Wijdeven en Rein van de Moorselaar en de Sociale Dienst van gemeente Bernheze gaat het kringloopbedrijf op zoek naar een oplossing. Ook Esther zit niet stil en neemt zelfs persoonlijk contact op met de wethouder Wijdeven! “Ik wil hier heel graag blijven werken, dan doe ik daar natuurlijk alles aan!”

Waar een wil is, is een weg. Sinds 1 april is Esther in vaste dienst bij het kringloopbedrijf en kent het hele traject enkel winnaars: de gemeente, het kringloopbedrijf en natuurlijk Esther zelf.