De kringloop

De mensen bij Kringloopbedrijven Maasland

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen aan u voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker

Deze keer Meervoudig olympisch- en wereldkampioen Peter Guntlisbergen, die net een jaarcontract heeft gekregen.

Peter is 49 jaar en komt uit Oss. Hij is geboren met de gevolgen van een cerebrale parese. Voor Peter is het daardoor moeilijker om de bewegingen van de rechterkant van zijn lichaam uit te voeren en te controleren.

Als hij zijn verhaal vertelt, ontstaat het beeld van een aanpakker en een doorzetter. Kijk alleen al naar zijn arbeidsverleden. Vanaf het moment dat hij op zijn zestiende van school komt is hij direct gaan werken. Vorig jaar is hij voor het eerst in zijn leven een paar maanden werkloos geweest. Afgekeurd voor het fysiek zware werk dat hij door zijn handicap -na elf jaar(!)- niet meer aan kan. Gelukkig kan hij al snel bij het kringloopbedrijf aan de slag via een reïntegratietraject van het UWV. Met zijn inzet en positieve energie weet hij een contract bij Kringloopbedrijven Maasland af te dwingen.

Dat Peter een echte doorzetter is, blijkt ook uit zijn sportieve carrière. Zijn ouders zijn fanatieke korfballers en kleine Peter sport net zo fanatiek mee. “En als het even kon, lekker voetballen met vriendjes op het pleintje.” Tijdens een voetbaltoernooitje wordt hij gescout en bereikt uiteindelijk het nationale team. En met succes; de prijzenkast puilt letterlijk uit. Peter is maar liefst drievoudig paralympisch kampioen! De eerste titel wordt behaald in 1988 in Seoul, gevolgd door titels in Barcelona in ’92 en Atlanta in ’96. Daarnaast is hij tweevoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen! “Wat ik tekort kwam in techniek, kon ik compenseren met een ijzersterke conditie.”

Bij het kringloopbedrijf is Peter op zo’n beetje op alle afdelingen actief. “Ik spring daar waar nodig bij en zorg dat iedereen vooruit kan met ingezamelde spullen.” Het werk bij het kringloopbedrijf in Oss bevalt hem uitstekend. “Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog lang werken!”

Maurice van de Hogen

Dit is het verhaal van Maurice van de Hogen, die op het punt staat door te stromen naar een reguliere baan.

Maurice is 46 jaar en komt uit Nistelrode. Tien jaar geleden werd hij werkloos en kwam vervolgens niet meer aan de bak. Zoals zo vaak gebeurt, veranderde ook het ritme bij Maurice tot hij uiteindelijk nauwelijks nog de deur uit kwam. “Op donderdagmiddag ging ik als vrijwilliger nog naar de Ruilwinkel in Oss. Maar dat was het wel zo’n beetje.”

Een jaar geleden is Maurice via het UWV met een jobcoach aan de slag gegaan. Het eerste doel was om weer ritme op te doen en werkfit te worden. Zo kwam Kringloopbedrijven Maasland in beeld. De voorzichtige start van een middag in de week werd al snel uitgebreid. Intussen werkt hij al weer een hele tijd vier middagen bij Kringloopbedrijf Heesch plus natuurlijk de middag bij Ruilwinkel Oss.

Het verblijf van Maurice bij kringloop is een succesverhaal. En de opgaande lijn wordt doorgezet! Met zijn voorliefde voor werken met hout kan Maurice binnenkort op proef beginnen bij een timmerbedrijf in de regio. “Dankzij het werken bij Kringloop voel ik me weer een stuk fitter. Als het even kan, kom ik op de fiets naar het werk en in het magazijn ben je ook de hele tijd druk in de weer.”

Bij het timmerbedrijf begint Maurice voorlopig met twee ochtenden in de week. Helemaal afscheid nemen van het kringloopbedrijf wil hij nog niet; “Ik heb al gevraagd of ik de andere dagen gewoon hier kan blijven werken. Dan blijf ik lekker onder de mensen.”

Monique Sijtsema

Dit is het verhaal van Monique Sijtsema, die al 12 jaar als vrijwilligster werkzaam is bij het kringloopbedrijf.

Monique komt oorspronkelijk uit Den Haag en verhuist voor de liefde naar het gemoedelijker zuiden. Na jaren hard werken in de zorg wordt ze afgekeurd met de diagnose klassiek autisme. Tot overmaat van ramp volgt direct daarna een vervelende echtscheiding. Je kunt van minder van slag .

Met haar zus bezoekt ze wel eens een kringloopwinkel in Den Haag en later ook in Oss. Wat daar opvalt is de nette winkel en de ontspannen sfeer. Met steeds meer plezier gaat Monique er met regelmaat shoppen. Langzaam ontstaat het idee om te solliciteren als vrijwilliger, want thuis komen de muren op haar af. Vrijdag de dertiende in juli 2006 blijkt een geluksdag, want Monique begint in het kledingmagazijn in Oss. In deze gecontroleerde omgeving voelt ze zich op haar gemak met fijne collega’s op een werkplek waar ruimte is om jezelf te zijn.

In 2013 slaat het noodlot toe; een herseninfarct maakt het functioneren in de hectische samenleving nog lastiger. De kringloopwinkel in Oss is inmiddels ook flink gegroeid. Te groot voor Monique voor wie het nu extra moeilijk is en daardoor snel gespannen en angstig wordt.

Gelukkig opent Kringloopbedrijven Maasland een vestiging in Heesch en na een korte periode van gedwongen thuiszitten vormt Kringloopbedrijf Bernheze nu al weer vier jaar een veilige werkplek. Het gaat zo goed dat Monique inmiddels ook in de winkel en achter de kassa werkt. “Ik werk het liefst zo veel mogelijk. Niet alleen omdat het goed voor me is, maar ook omdat ik trots ben op het kringloopbedrijf en de mensen die hier werken. We hebben met z’n allen echt iets unieks neergezet.” Thuis in Rosmalen weten buren en kennissen ook van het vrijwilligerswerk van Monique: “Met enige regelmatig worden bij mij heel bruikbare spulletjes afgegeven om mee te nemen naar ‘mijn’ winkel.”

 

Ester Heljanan

Wij stellen u voor aan Esther Heljanan, die na een gedwongen werkeloosheid van enkele jaren graag weer aan de slag wil.

Via de participatiewet komt Esther bij Kringloopbedrijven Maasland. Esther weet heel goed wat ze wil. En ook dat ze er zelf verantwoordelijk voor is om dat doel te bereiken. Aan inzet dan ook geen gebrek; “Ik ben nooit klaar met mijn werk. Er is altijd nog iets te doen.”

Na een korte inwerkperiode bij de vestiging in Oss stroomt Esther door naar de kledingafdeling in Heesch. Alles verloopt voorspoedig: “Het kringloopbedrijf is een prima plek om weer te wennen aan werken. Je krijgt hier vertrouwen en steun. Dat is heel goed voor je motivatie.” Tegen het einde van het gemeentelijk traject gaat Esther dan ook ijverig op zoek naar een baan. Alle winkels in Heesch en Uden krijgen persoonlijk een brief overhandigd met een open sollicitatie. Maar ondanks alle inspanningen is het resultaat nihil.

Intussen zien ze bij Kringloop Bernheze met lede ogen aan dat een fijne collega moet vertrekken, zonder dat er een goed vervolg voor haar is. Alle gezamenlijke inspanningen en goede wil lijken zo verloren te gaan als Ester noodgedwongen weer een beroep zou moeten doen op de gemeente. Samen met de verantwoordelijke wethouders Rien Wijdeven en Rein van de Moorselaar en de Sociale Dienst van gemeente Bernheze gaat het kringloopbedrijf op zoek naar een oplossing. Ook Esther zit niet stil en neemt zelfs persoonlijk contact op met de wethouder Wijdeven! “Ik wil hier heel graag blijven werken, dan doe ik daar natuurlijk alles aan!”

Waar een wil is, is een weg. Sinds 1 april is Esther in vaste dienst bij het kringloopbedrijf en kent het hele traject enkel winnaars: de gemeente, het kringloopbedrijf en natuurlijk Esther zelf.