De kringloop

De mensen bij het kringloopbedrijf

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen aan u voor die op de een of andere manier verbonden zijn aan het kringloopbedrijf. De ene keer als medewerk(st)er, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker. Deze keer Esther Heljanan, die na een gedwongen werkeloosheid van enkele jaren graag weer aan de slag wil.

Via de participatiewet komt Esther bij Kringloopbedrijven Maasland. Esther weet heel goed wat ze wil. En ook dat ze er zelf verantwoordelijk voor is om dat  doel te bereiken. Aan inzet dan ook geen gebrek; “Ik ben nooit klaar met mijn werk. Er is altijd nog iets te doen.”

Na een korte inwerkperiode bij de vestiging in Oss stroomt Esther door naar de kledingafdeling in Heesch. Alles verloopt voorspoedig: “Het kringloopbedrijf is een prima plek om weer te wennen aan werken. Je krijgt hier vertrouwen en steun. Dat is heel goed voor je motivatie.” Tegen het einde van het gemeentelijk traject gaat Esther dan ook ijverig op zoek naar een baan. Alle winkels in Heesch en Uden krijgen persoonlijk een brief overhandigd met een open sollicitatie. Maar ondanks alle inspanningen is het resultaat nihil.

Intussen zien ze bij Kringloop Bernheze met lede ogen aan dat een fijne collega moet vertrekken, zonder dat er een goed vervolg voor haar is. Alle gezamenlijke inspanningen en goede wil lijken zo verloren te gaan als Ester noodgedwongen weer een beroep zou moeten doen op de gemeente. Samen met de verantwoordelijke wethouders Rien Wijdeven en Rein van de Moorselaar en de Sociale Dienst van gemeente Bernheze gaat het kringloopbedrijf op zoek naar een oplossing. Ook Esther zit niet stil en neemt zelfs persoonlijk contact op met de wethouder Wijdeven! “Ik wil hier heel graag blijven werken, dan doe ik daar natuurlijk alles aan!”

Waar een wil is, is een weg. Sinds 1 april is Esther in vaste dienst bij het kringloopbedrijf en kent het hele traject enkel winnaars: de gemeente, het kringloopbedrijf en natuurlijk Esther zelf.