De kringloop

De mensen bij Kringloopbedrijven Maasland

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen aan u voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker.

Deze keer Monique Sijtsema, die al 12 jaar als vrijwilligster werkzaam is bij het kringloopbedrijf.

Monique komt oorspronkelijk uit Den Haag en verhuist voor de liefde naar het gemoedelijker zuiden. Na jaren hard werken in de zorg wordt ze afgekeurd met de diagnose klassiek autisme. Tot overmaat van ramp volgt direct daarna een vervelende echtscheiding. Je kunt van minder van slag .

Met haar zus bezoekt ze wel eens een kringloopwinkel in Den Haag en later ook in Oss. Wat daar opvalt is de nette winkel en de ontspannen sfeer. Met steeds meer plezier gaat Monique er met regelmaat shoppen. Langzaam ontstaat het idee om te solliciteren als vrijwilliger, want thuis komen de muren op haar af. Vrijdag de dertiende in juli 2006 blijkt een geluksdag, want Monique begint in het kledingmagazijn in Oss. In deze gecontroleerde omgeving voelt ze zich op haar gemak met fijne collega’s op een werkplek waar ruimte is om jezelf te zijn.

In 2013 slaat het noodlot toe; een herseninfarct maakt het functioneren in de hectische samenleving nog lastiger. De kringloopwinkel in Oss is inmiddels ook flink gegroeid. Te groot voor Monique voor wie het nu extra moeilijk is en daardoor snel gespannen en angstig wordt.

Gelukkig opent Kringloopbedrijven Maasland een vestiging in Heesch en na een korte periode van gedwongen thuiszitten vormt Kringloopbedrijf Bernheze nu al weer vier jaar een veilige werkplek. Het gaat zo goed dat Monique inmiddels ook in de winkel en achter de kassa werkt. “Ik werk het liefst zo veel mogelijk. Niet alleen omdat het goed voor me is, maar ook omdat ik trots ben op het kringloopbedrijf en de mensen die hier werken. We hebben met z’n allen echt iets unieks neergezet.” Thuis in Rosmalen weten buren en kennissen ook van het vrijwilligerswerk van Monique: “Met enige regelmatig worden bij mij heel bruikbare spulletjes afgegeven om mee te nemen naar ‘mijn’ winkel.”

 

Ester Heljanan

Wij stellen u voor aan Esther Heljanan, die na een gedwongen werkeloosheid van enkele jaren graag weer aan de slag wil.

Via de participatiewet komt Esther bij Kringloopbedrijven Maasland. Esther weet heel goed wat ze wil. En ook dat ze er zelf verantwoordelijk voor is om dat doel te bereiken. Aan inzet dan ook geen gebrek; “Ik ben nooit klaar met mijn werk. Er is altijd nog iets te doen.”

Na een korte inwerkperiode bij de vestiging in Oss stroomt Esther door naar de kledingafdeling in Heesch. Alles verloopt voorspoedig: “Het kringloopbedrijf is een prima plek om weer te wennen aan werken. Je krijgt hier vertrouwen en steun. Dat is heel goed voor je motivatie.” Tegen het einde van het gemeentelijk traject gaat Esther dan ook ijverig op zoek naar een baan. Alle winkels in Heesch en Uden krijgen persoonlijk een brief overhandigd met een open sollicitatie. Maar ondanks alle inspanningen is het resultaat nihil.

Intussen zien ze bij Kringloop Bernheze met lede ogen aan dat een fijne collega moet vertrekken, zonder dat er een goed vervolg voor haar is. Alle gezamenlijke inspanningen en goede wil lijken zo verloren te gaan als Ester noodgedwongen weer een beroep zou moeten doen op de gemeente. Samen met de verantwoordelijke wethouders Rien Wijdeven en Rein van de Moorselaar en de Sociale Dienst van gemeente Bernheze gaat het kringloopbedrijf op zoek naar een oplossing. Ook Esther zit niet stil en neemt zelfs persoonlijk contact op met de wethouder Wijdeven! “Ik wil hier heel graag blijven werken, dan doe ik daar natuurlijk alles aan!”

Waar een wil is, is een weg. Sinds 1 april is Esther in vaste dienst bij het kringloopbedrijf en kent het hele traject enkel winnaars: de gemeente, het kringloopbedrijf en natuurlijk Esther zelf.